Geo Routes: νέα πολιτιστική συνεργασία με το National Kyiv-Pechersk Historical & Cultural Preserve

To National Kyiv-Pechersk Historical & Cultural Preserve και το Geo Routes Cultural Institute προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της αμοιβαίας κατανόησης, την εξοικείωση και την προώθηση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ελλάδας.

Στην τελετή η οποία έλαβε χώρα στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, παρέστησαν ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κος Volodymyr Shkurov, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο τ.Γενικός Δ/ντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος Πρέσβης Μιχαήλ Β. Χριστίδης, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών και επιχειρηματικών φορέων.

Ο Γενικός Διευθυντής του National Kyiv-Pechersk Historical & Cultural Preserve κος Lubomyr Mykhaylyna και ο Πρόεδρος του Geo Routes Cultural Institute κος Γιάννης Μπαλακάκης, συμφώνησαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία θα αναπτύξει προτάσεις για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο λαών.

Σε δηλώσεις του ο κος Γιάννης Μπαλακάκης ανέφερε: «….οι δεσμοί της Ελλάδας με την Ουκρανία χάνονται στους αιώνες. Απτά στοιχεία της διαδρομής αυτής αποτελούν οι πολυπληθείς Ελληνικές κοινότητες, η κοινή θρησκεία, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό για την οργάνωση της απελευθέρωσης της Ελλάδας, και φυσικά η ίδρυση του πρώτου μοναστικού τάγματος τον 11ο αιώνα στο Κίεβο, από τον μοναχό Αντώνιο που προήλθε από την μονή Εσφιγμένου του Αγίου Ορους, όπου σήμερα αποτελεί το Kiev Pechersk Lavra το οποίο μας τιμά με την συνεργασία του».

Σχετικά με το National Kyiv-Pechersk Historical & Cultural Preserve: ιδρύθηκε το 1051 ως ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι από τον μοναχό Αντώνιο ο οποίος μετοίκησε από την μονή Εσφιγμένου του Αγίου Ορους. Το συγκρότημα τελεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας και περιλαμβάνει το Εθνικό Μουσείο, το Εθνικό Κέντρο Διατήρησης της Ιστορίας & Πολιτισμού Κιέβου, τον Καθεδρικό, την έδρα και κατοικία του Μητροπολίτη Κιέβου, το Καμπαναριό της Μεγίστης Λαύρας, πολυάριθμες εκκλησίες, τη μονή του Αγίου Νικολάου, τη Θεολογική Ακαδημία, καθώς και ένα εκτενέστατο σύστημα από κατακόμβες στις οποίες υφίστανται πολλά παρεκκλήσια. Τόσο η Μονή, όσο και ο καθεδρικός της Αγίας Σοφίας είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σχετικά με το Geo Routes Cultural Institute: μέσω των θεματικών οδοιπορικών πολιτιστικού & περιβαλλοντικού χαρακτήρα Geo & Aegean Routes τα οποία τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα, αποσκοπεί στην ανάδειξη της ‘άλλης’ Ελλάδας, στην προβολή της πολιτιστικής της κληρονομιάς και στη συμβολή για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας μέσω προγραμμάτων Εθελοντισμού & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.